Nykyihminen elää usein aktiivista ja kuormittavaa elämää, ja monen meistä pitää tehdä koko ajan entistä enemmän entistä lyhyemmässä ajassa. Toimintavaihteella ollessaan ihmiskehon tahdosta riippumattoman hermoston toinen osa, sympaattinen hermosto, aktivoituu, sillä sen toiminta vilkastuu pienissäkin stressitilanteissa ja erilaisissa fyysisissä rasituksissa.
Liika kuormitus sairastuttaa
Pidempään jatkunut kuormitus ja stressi pitävät sympaattista hermostoa jatkuvasti aktiivisena, jolloin jo pelkät ajatukset tai mukavakin tekeminen saavat sen vilkastumaan entisestään. Samoin vaikuttavat esimerkiksi haitalliset ihmissuhteet, ruudulla olo, prosessoitu ruoka ja liikunta. Näin ollen löhötessämme rennosti sohvan nurkassa kännykkää selaillen kehomme ei palaudukaan, vaan tosiasiassa aktivoituu ja kuormittuu lisää.
Normaalitilanteessa kehoa kiihdyttävä sympaattinen hermosto on aktiivisena päiväsaikaan ja lyhyissä stressitilanteissa, mutta se rauhoittuu aktiviteettien välissä ja iltaa kohti. Mikäli tätä palautumista ei pääse tapahtumaan, keho menee ylivireystilaan, joka pidemmän päälle sairastuttaa kehoa ja mieltä.
Palauttaako lepo?
Tahdosta riippumattoman hermoston toinen osa, parasympaattinen hermosto, puolestaan rauhoittaa kehoa ja mieltä ja auttaa niitä paitsi palautumaan rasituksista, myös huoltamaan ja korjaamaan itseään. Mitä enemmän ihmisellä on stressiä ja erilaisia vaivoja ja oireita, sitä tärkeämpää olisi tavoitella paranemisen mahdollistavaa parasympaattisen hermoston tilaa.
Miten kehoa sitten voidaan auttaa pääsemään parasympaattisen hermoston tilaan? Kaikki rauhoittava ja rentouttava tekeminen aktivoi parasympaattista hermostoa rauhoittaen kehoa ja mieltä ja parantaen muun muassa keskittymiskykyä. Tällaisia tekemisiä ovat esimerkiksi meditaatio, Yin-jooga, luonnossa oleminen ja lepo. Samalla täytyy kuitenkin muistaa, että mikäli keho on hyvin voimakkaassa stressi- ja ylivireystilassa, lepokaan ei aina palauta. Erilaiset vaivat ja sairaudet ovat usein merkki tästä kehon ylikuormitustilasta.
Energiahoidoista apua palautumiseen
Mikäli kotikonstit eivät riitä rauhoittamaan kehoa ja mieltä, BodyMind-energiahoito toimii usein hyvin tehokkaasti palautumisen käynnistymisessä, sillä se aktivoi parasympaattista hermostoa. Sarjahoito tehostaa hoidon vaikutusta: yhdellä hoitokerralla saadaan purettua tietty määrä stressiä, joten 3–7 päivän välein tehtävät hoidot auttavat parhaiten kehoa purkamaan stressiä ja käynnistämään palautumisen ja paranemisen.
Sympaattisen hermoston ollessa aktiivinen kehon noradrenaliinituotanto estää unien näkemisen, koska silloin REM-univaiheessa ei synny muistijälkeä. Kun stressitaso laskee, noradrenaliinituotanto laskee ja tuo muistijälki pääsee syntymään. Kun ylikierrostila saadaan katkaistua energiahoidolla, unen laatu paranee ja unien näkeminen lisääntyy.
Keho ja mieli prosessoivat saamaansa energiahoitoa vielä 2-3 päivää hoidon jälkeenkin. Kehossa voi olla erilaisia ohimeneviä tuntemuksia, ja pintaan voi nousta käsittelemättömiä tunteita, joita keho on varastoinut. Hoidon myötä tapahtuva stressitason lasku voi aiheuttaa väsymystä. Kun keho pitkästä aikaa pystyy lepäämään, se kaipaa lepoa, ja parasta, mitä sille voi antaa, on nimenomaan lepo. Kun keho saa levon tarpeensa täytettyä, väsymyskin menee ohitse.