Miksi sairastumme loman alkaessa?

Miia Andeen ja Heli Säkkinen

Monilla meistä on kokemuksia siitä, että kun pitkän työputken päätteeksi loma viimein alkaa, iskeekin kesäflunssa tai migreeni – tai uusi tai vanha olkapää-, polvi- tai selkävaiva nostaa päätään. Miksi asiat usein tuntuvat räjähtävän pintaan nimenomaan lomalla, kun toiveenamme ja tavoitteenamme on levätä, rentoutua, kerätä voimia loman jälkeiseen arkeen ja tehdä asioita, joita normaaliarjessa ei voi tehdä?

Keho varastoi kokemuksia ja tunteita

Arkisten asioidemme keskellä me ihmiset olemme aika lailla jatkuvasti stressi- ja suoritustilassa, eikä mielellä ja keholla ole tilaa, aikaa ja mahdollisuuksia prosessoida ja työstää vastaan tulevia asioita ja tilanteita. Kun tilaa käsittelylle ei ole, kokemukset, muistot ja niiden herättämät tunteet varastoituvat eri puolille kehoa odottamaan sopivampaa ajankohtaa.

Lomalla pääsemme usein rauhoittumaan, rentoutumaan ja palautumaan normaalista työarjestamme. Se on keholle ja mielelle merkki siitä, että varastoiduille asioille, tunteille ja kokemuksille on nyt aikaa ja tilaa. Kun keho alkaa nostaa näitä muistoja ja tunteita pintaan, seurauksena voi olla paitsi loma-ahdistusta, myös erilaisia kehollisia oireita.

Loman alkaessa keho voi oireilla mitä moninaisimmilla tavoilla riippuen siitä, minkätyyppistä stressiä olemme siihen varastoineet. Oireet kertovat kehon pyrkimyksestä käsitellä ja poistaa itseensä kertynyttä kuormaa.

Loma alkoi, kurkkuun sattuu

Jatkuva stressitila tarkoittaa keholle jatkuvaa “Taistele tai pakene” -tilaa. Tuossa tilassa keho ei pysty suorittamaan tarvittavia huoltotoimenpiteitä, vaan se sinnittelee siihen asti, että annamme sille lepoa ja palautumista. Eli loman alkamiseen asti.

Yksi yleisimmistä loman alkamisen nostattamista oireista ovat kurkkukipu ja flunssa. Sille, miksi juuri kurkku alkaa oireilla, on olemassa looginen selitys: Keho varastoi kurkun alueelle tunteita, jotka on syystä tai toisesta kotona, työpaikalla, sukulaisten kesken tai muissa yhteyksissä jätetty ilmaisematta.

Palan tunne kurkussa on monille tuttu tunne, joka helpottaa, kun vaikealta tuntuvan asian saa sanottua ääneen. Jos tuota “palaa” ei saada ulos tuoreeltaan, se jää kurkkuun kytemään alkaakseen oireilla sitten, kun sille on tilaa.

Vaivaako olkapää tai selkä? Sattuuko vatsaan?

Läheisiin ihmisiin tai parisuhteeseen liittyvät huolet voivat ilmetä yläkehon alueella, esimerkiksi olkapääongelmina. Esimerkiksi jäätynyt olkapää on hyvin yleinen vaiva silloin, kun olemme joutuneet kylmettämään sydäntämme tilanteessa, jossa meitä on satutettu. Kun sydän “jäätyy”, myös olkapää “jäätyy” ja liikeradat pienenevät.

Jos emme koe olevamme täysin turvassa, vaan itseä pitää suojella joltakin, tulemme kääntäneeksi olkapäitämme eteenpäin ikään kuin kaikkein haavoittuvimman sisimpämme, sydämemme suojaksi. Koska asento ei ole olkapäille luonnollinen, ne voivat kipeytyä.

Mikäli läheisiimme, parisuhteeseemme tai kotiimme liittyy turvattomuuden kokemuksia, oireet voivat ilmetä enemmän alakehon alueella: voi tulla alaselkäkipua tai jalkaoireluja. Myös työ- ja rahastressit oireilevat usein kehon alaosissa, kuten alaselässä, lantion alueella tai jaloissa. Erilaiset stressit aiheuttavat kehossa virheasentoja, jotka sitten aiheuttavat noita kipuja.

Monilla meistä keho kantaa mukanaan kipua, joka liittyy omien rajojemme rikkoutumiseen. Jos vaikkapa oma puoliso tai työpaikan esihenkilö ei arvosta meitä, vaan toimii ja puhuu epäkunnioittavasti, pallean ja ylävatsan alue saattaa alkaa reagoida.

Samalla tavalla kuin saatamme suojata sydäntämme, voimme huomaamattamme tulla suojelleeksi myös pallean aluetta olemalla lysyssä, “anteeksi kun oon olemassa” -asennossa. Huono ryhti voi kertoa siitä, että olet joutunut muiden ihmisten kävelymatoksi, ja sen seurauksena voi tulla erilaisia ruuansulatusongelmia. Keho toimii hyvin konkreettisella tasolla: kun emme sulata jotain asiaa, ruokakaan ei sula, tai jos patoamme vihaa, meitä alkaa “sapettaa” eli sappi oireilee.

Niskajumeista burn outiin ja kilpirauhasen vajaatoimintaan

Kuormittava arki siis kerryttää kehoon stressiä. Stressitilassa ollessaan keho erittää stressihormoneita adrenaliinia ja kortisolia. Tämän seurauksena jatkuva kuormitus ilman palautumista kuormittaa lisämunuaisia. Ensin olo voi olla tosi virkeä ja energinen ja tuntuu, että jaksaisi tehdä vaikka mitä ja vaikka miten pitkää työpäivää eikä väsytä yhtään. Keholle se ei kuitenkaan ole luonnollista, vaan myös palautumiselle, itsensä huoltamiselle ja hyville yöunille pitäisi antaa aikaa myös arjessa.

Jos keho ei palaudu, lihaksiin alkaa tulla jännityksiä. Niska-hartiaseudun jännitystila kertoo usein juurikin lisämunuaisten kuormituksesta. Kun se menee pidemmälle, lisämunuaisten energiavarannot hiipuvat ja tulee lisämunuaisuupumus, emmekä enää jaksakaan mitään. Kaikki väsyttää, kuormitumme pienistäkin asioista eikä voimavaroja enää olekaan. Pahimmassa tapauksessa tämä johtaa burn outiin, emmekä pääse enää sängystä ylös, tai esimerkiksi paniikkihäiriöön.

Lisämunuaisten uupumus voi vaikuttaa myös kilpirauhasen toimintaan niin, että kilpirauhanen alkaa jarruttaa kehon ylikierrostilaa. Siitä seuraa kilpirauhasen vajaatoimintaa, mikä puolestaan luonnollisesti ilmenee kehossa kilpirauhasen vajaatoiminnan oireina, kuten väsymyksenä, paleluna, painonnousuna ja turvotuksena, pidemmälle edetessään muistihäiriöinä ja mielentilan muutoksina.

Kysy itseltäsi: Mikä tämä tunne on?

Vaikka flunssa ja erilaiset kivut kehossa eivät tietystikään tunnu kivalta, oireiden ilmaantuminen on hyvä asia. Kaikista vaarallisinta on nimittäin se, että asioita kertyy vuosien ja vuosikymmenten saatossa kehoon aina vain lisää ja lisää ilman, että tiedostamme sitä itse. Jos keho ei koskaan pääse palautumis- ja rentoutumistilaan, kertyneet stressikuormat voivat lopulta puhkaista kehoon jonkin vakavan sairauden.

Kehon oireillessa olisi siis hyvä pysähtyä itsensä äärelle ja tulla tietoiseksi kehon tuntemuksista: “Hei, minulla on nyt tällainen oire tai tunne. Mitä se haluaa minulle kertoa?” Jos kyseessä on tunne, on hyvä kuulostella, onko se surua, katkeruutta, vihaa, syyllisyyttä, häpeää, pelkoa vai kenties pettymystä itseen tai muihin. Mistä se mahdollisesti kumpuaa? Milloin on tapahtunut jotain sellaista, mitä en ole käynyt läpi ja se on varastoitunut kehoon?

Miksi lomalla riidellään ja jopa erotaan?

Ihmisillä voi olla taipumus paeta kipeitä tunteita, koska niiden kohtaaminen tuntuu liian hankalalta. Arjen suorittaminen on helppo tapa paeta omia tunteita ja ikäviä asioita, mutta joskus meidän on kuitenkin pakko pysähtyä ja antaa asioiden ja tunteiden nousta käsittelyyn. Jos arjessa ei ole ollut aikaa, halua tai uskallusta kohdata niitä, loman alkaessa keho usein lähtee fyysisten oireiden lisäksi prosessoimaan myös tunnepuolen kuormia.

Suurten ja vaikeiden tunteiden lähtiessä purkautumaan lähimmät ihmiset saattavat joutua ottamaan osumaa – etenkin, kun purkautumattomat ikävät tunteet liittyvät usein nimenomaan läheisiin ihmissuhteisiin. Sen vuoksi esimerkiksi parisuhteeseen liittyvät hankalat asiat ja tuntemukset nousevat esiin loman aikana. Arjessa parisuhteesta “selviydytään”, mutta kun työ- ja harrastuskiireet helpottavat, puolison kanssa käsittelemättä jääneet asiat nousevat mieleen. Tähän liittynee sekin, että tilastojen mukaan kesä- ja joululomien jälkeen erotaan enemmän kuin muulloin.

Vaikka kipeiden asioiden ja muistojen esiin nostaminen voi aiheuttaa erimielisyyksiä ja riitaa, se kannattaa. Mitä vähemmän parisuhteesta ehtii kertyä käsittelemättömiä asioita, sen vähemmän tunnekuormaa kummallakin osapuolella kertyy. Sen sijaan jos niitä on kertynyt vuositolkulla, kehoon on kertynyt paljon kohtaamattomuuteen, vihaan, ohitetuksi ja hylätyksi tulemiseen ja muihin hankalaa oloa aiheuttaviin tilanteisiin liittyviä tunteita. Silloin niiden purkautuminen voi olla hyvinkin voimakasta.

Energiahoito purkaa stressiä

Lomalla sairastuminen tai parisuhteessa ilmenevät ongelmat voivat herättää epätoivoa ja lisätä stressiä entisestään, mutta ei huolta: kehoon varastoituneita tunne- ja muita stressejä voi purkaa eri tavoin. Jos osaat tehdä jotain kehollisia rentoutus- tai stressinpurkuharjoituksia, ne jo voivat auttaa purkamaan kehosta sen kantamia taakkoja.

Yksi todella tehokas tapa purkaa kehoon kertynyttä stressiä on käydä energiahoidossa. BodyMind Energy Balancing -energiahoitomenetelmään kuuluvalla energeettisellä jäsenkorjauksella kehon virheasennot saa korjattua lempeästi ja nopeasti. Tämä fyysisen kehon hoito avaa väylän purkaa myös tunnetason asioita pois kehosta muilla BodyMind-tekniikoilla. Tämä tehokas menetelmä helpottaa oloa parhaimmillaan hyvinkin nopeasti, ja Suomen Energiahoitajien kouluttamat kokeneet hoitajat hallitsevat erinomaiset tekniikat, joilla auttaa käsittelemään myös vaikeita tunteita.

Mitä pidempään kehoon on kertynyt erilaisia vaikeita kokemuksia, muistoja ja tuntemuksia, sitä haasteellisemmalta niiden nostaminen käsittelyyn voi tuntua. Silti niitä on hyvä ottaa työstettäväksi; eivät ne kehossa ollessaan mihinkään poistu; ne ovat vain siellä piilossa.

Rentouttavaa ja stressivapaata lomaa – ja arkea!


Haluatko oppia hoitamaan itseäsi ja muita, tutustu koulutuksiimme!