Mitä asentovirheet ovat?
Moni on varmasti kuullut asentovirheistä kuten erimittaiset jalat, skolioosi, Si-nivelen dislokaatio sekä lantion virheasennot. Nämä kaikki ovat hyvin yleisiä ihmisten keskuudessa ja aiheuttavat erilaisia ongelmia. Vai aiheuttavatko? Ovatko asentovirheet vain osa normaalia kehon toimintaa vai onko oikeasti kyse ongelmasta jolle pitäisi tehdä jotain?
Erimittaiset jalat ja lantion virheasento
Katsotaan ensin alla olevaa kuvaa.
Kuvasta näkyy että kyseisellä henkilöllä on ns. erimittaiset jalat joka näkyy lantion vinosta asennosta sekä siitä että polvet ovat eri korkeudella.
Käytetään tässä kohtaa hieman maalaisjärkeä ja mietitään hetki.. mitä luulet onko mahdollista että henkilöllä jolla on tällaisia asentovirheitä, saattaa olla myös kipuja jaloissa, alaselässä tai lantion alueella?
Kokemuksemme mukaan lähes kaikilla joilla on suuria asentovirheitä, on myös kipuja juuri näillä alueilla. Monilla on myös kulumia, sillä mikäli keho ei ole tasapainossa, aiheuttaa se kehon tavallista nopeampaa kulumista. Tilanne on sama kuin autossa jossa aurauskulmat eivät ole kohdallaan: renkaat kuluvat huomattavasti nopeammin koska niihin kohdistuu huomattavasti tavallista suurempi rasitus. Sama pätee kehoon, erimittaiset jalat aiheuttavat yleensä sen että toinen jalka vääntyy polven kohdalta koska pidempi jalka ”ei mahdu” olemaan suorana ja joutuu taipumaan sivulle. Tämä rasittaa polvea ja voi aiheuttaa kulumia sekä kipuja.
Skolioosi
Skolioosi tarkoittaa vinoa selkärankaa.
Kuvasta näkyy että oikealla olevalla henkilöllä on skolioosi ja vasen henkilö on normaalissa tasapainoisessa asennossa. Mitä luulet, kummalla on todennäköisemmin kipuja ainakin selän alueella?
Oikeastaan jokainen näkee heti tällaisista kuvista että asentovirheet eivät näytä hyvältä kehossa ja henkilöllä jolla niitä on täytyy olla vähintäänkin tukala olo, ellei jopa kovia kipuja. Tämä on oikeastaan sanomattakin selvää ja tämä on myös meidän kokemuksemme kun olemme hoitaneet asiakkaita. Sitä mukaan kun asentovirheet vähenevät, korjautuu olokin.
Mitä asentovirheille yleensä tehdään?
Yleensä ajatellaan että jos jollakin on todettu erimittaiset jalat, kyse on rakenteellisesta ongelmasta jolle ei oikeastaan mahda mitään ja ainoa mitä voidaan tehdä on laittaa korokepalat kenkiin jotta askellus saataisiin tasapainoiseksi. Skolioosin hoidossa taas lääketieteessä käytetään korsetteja tai pahimmillaan leikataan selkä auki ja selkäranka pakotetaan suoraksi laittamalla selkään metallisia tukirakenteita. Asentovirheiden ongelmat siis ymmärretään ainakin jossakin määrin myös lääketieteen parissa, vaikka hoito voi joskus olla aika brutaalia.
Lääketieteen parissa siis ajatellaan että kyse on rakenteellisesta ongelmasta, mikä saattaa olla tilanne joissakin harvoissa tapauksissa, mutta suurin osa asentovirheistä on korjattavissa ilman leikkauksia tai vastaavia voimakkaita toimenpiteitä.
Luontaishoitojen parissa korjaillaan myös asentovirheitä, sillä siellä on jo parempi ymmärrys siitä mistä on kyse. Siellä ymmärretään että kyse ei ole yleensä rakenteellisesta ongelmasta, vaan keho on jähmettynyt väärään asentoon ja tilanne on korjattavissa manipulaatiohoidoilla.
Yleensä tekniikkana on jonkinlainen ruksautus tai manipulaatiohoito missä keho enemmän tai vähemmän pakotetaan oikeaan asentoon käyttämällä fyysistä voimaa. Tämä lähestymistapa on huomattavasti lempeämpi kuin lääketieteen keinot koska mitään peruuttamatonta vahinkoa ei tehdä keholle. Monia manipulaatiot auttavat.. ainakin hetkellisesti. Ongelma näissä tekniikoissa on se, että melko usein asentovirhe tulee takaisin ja ruksautuksissa pitää käydä säännöllisesti.
Herääkin kysymys, miksi joskus asentovirheet palaavat takaisin eli miksi keho ei pysy oikeassa asennossa kuin hetken?
Mistä asentovirheet johtuvat?
Tämä on se kysymys mikä pitäisi aivan ensiksi ymmärtää jotta on edes mahdollista saada pysyvämpiä tuloksia ja auttaa ihmisiä.
Yleensä ajatellaan että erimittaiset jalat ovat synnynnäinen vika, mutta olemme korjanneet satoja erimittaisia jalkoja joista osa on ollut asiakkaan mukaan ”lääkärin mielestä synnynnäinen”. Tästä tuomiosta huolimatta hoito on korjannut tilanteen asiakkaan hämmästykseksi. Teimmeko ihmeen? Emme, vaan ymmärsimme mistä asentovirhe johtuu ja saimme siksi tuloksia mitä ei oltu aikaisemmin saatu.
Katso uudestaan yllä olevaa kuvaa suorasta henkilöstä ja vieressä olevasta vinosta henkilöstä ja vastaa tähän: Kummanko keho on mielestäsi jännittyneempi ja kumman rennompi?
Tässä kysymyksessä piilee avain asentovirheisiin ja niiden syihin. Kyse on pohjimmiltaan kehon kroonisesta jännitystilasta.
Tästä voi herätä kysymys että entäs jos jollakin on ollut skolioosi 50 vuotta, miten keho voi olla koko elämän jännitystilassa? Kyllä voi, sillä kyse on kehon syvistä lihaksista joita ohjaa autonominen hermosto, eli sama hermosto joka on pitänyt henkilön sydämen pumppaamassa yötä päivää koko elämän ajan. Kun tuossa hermostossa on jännitystä voi se aiheuttaa vuosikymmeniä kestävän jännitystilan ja asentovirheen. Mutta mikä on myös mahdollista, on saada vuosikymmeniä ollut jännitys ja sen mukana asentovirhe pois hyvinkin nopeasti. Ja tähän tietoon perustuu meidän käyttämämme energiahoitotekniikat.
Asiakaskertomus
Vastaanotolleni tuli asiakkaaksi noin 70 vuotias mies. Miehellä oli vaikea asentovirhe, hän seisoi erittäin vinossa oikealle.
Alla oleva kuva on kuvamanipulaatio, mutta antaa viitteitä siitä miten vinossa asiakas oli. Asiakkaalla oli myös paljon kuvaa vaikeampi lantion virheasento sekä koko yläkeho oli myös kiertynyt voimakkaasti.
Asiakas kysyi: ”Voitko auttaa minua”. Kysyin kuinka kauan hän on seisonut tuossa vinossa asennossa. Mies vastasi: ”Lapsesta asti”. Päätimme tehdä aluksi 3 kerran hoitosarjan jossa näkisimme kuinka nopeasti tilanne alkaa korjautua.
Ensimmäisen hoitokerran aikana asento ei muuttunut mutta mies sanoi että tunsi ”rutinaa rintarangan alueella hoidon aikana”.
Toisen hoitokerran päätteeksi lantion virheasento oli korjautunut mutta yläkeho oli edelleen vinossa.
Kolmannen hoitokerran päätteeksi mies oli täysin suorassa. Olin itsekin hämmästynyt hoitotuloksesta ja kysyin mieheltä miltä nyt tuntui. Vastaus: ”Tuntuu että olen nyt täysin vinossa!”.
Kommentti tarkoitti siis sitä että koska henkilö oli tottunut olemaan vinossa, oli siitä tullut suoran tuntuinen asento, ja nyt suora asento tuntui taas vinolta. Aivot kyllä tottuvat tähän muutokseen mutta alussa muutos voi tuntua ymmärrettävästi oudolta varsinkin kun kyse oli noin suuresta asentovirheestä ja joka oli ollut lapsesta asti.
Onko minulla asentovirheitä?
Moni saattaa miettiä tässä vaiheessa että ”Onkohan minulla asentovirheitä?”. Todennäköisesti on, sillä noin 95%:lla ihmisistä on jonkinasteisia asentovirheitä. Yleisimpiä ovat lantion alueen asentovirheet mistä tulee myös ns. erimittaiset jalat.
Katso alla olevaa kuvaa jossa näkyy suoliluiden yläreuna. Voit kokeilla katsoa itseäsi kokovartalopeilistä samalla kun laitat kätesi suoliluiden päälle kehon sivusta. Onko lantion eri puolet samalla tasolla? Jos lantio ei ole tasapainossa, niin sinulla on ainakin lantion virheasento. Lantion virheasento yleensä aiheuttaa myös erimittaiset jalat sekä S-muotoisen skolioosin.
Mitä voit tehdä asialle?
Kehon asentovirheet on mahdollista korjata, kunhan käytössä on oikeat tekniikat.
Jos haluat itsellesi apua, kannattaa sinun tulla käymään hoidossamme missä voimme korjata asentovirheesi.
Jos taas kiinnostuit asiasta ja haluat oppia korjaamaan omia ja muiden asentovirheitä niin tule Fyysisen kehon hoito -kurssillemme ja opetamme sinulle tehokkaat tekniikat asentovirheiden korjaukseen. Ala on nopeasti kasvava ja hoitotyöstä voit saada halutessasi itsellesi tulevaisuuden ammatin.
Katso täältä lisätietoa koulutuksestamme. Täältä näet tulevat kurssimme.
Tämä on erittäin hyödyllinen taito sillä noin 95% ihmisistä on jonkinasteinen asentovirhe joten taito ei varmasti mene hukkaan.
kirjoittaja: Petri Filipczak / Suomen Energiahoitajien kouluttaja