Tunnestressin purkaminen hermostosta helpottaa hermokipua
Mitä neuropaattinen kipu on ?
Neuropaattinen kipu eli hermokipu on yksi yleinen kroonisen kivun muoto.
Neuropaattisessa kivussa itse kipualue on terve, eli kyse ei ole siitä, että alue on “rikki” jonkin vamman seurauksena. Sen sijaan kipu tulee hermostollisesta signaalista, jolle ei välttämättä löydy fyysisesti selittävää tekijää. Esimerkiksi alaselän hermokipu voi syntyä aivoissa tai keskushermostossa ilman, että alaselässä on mitään fyysisiä vaurioita.
Miten neuropaattinen kipu aktivoituu ja oireilee?
Neuropaattista kipua voi esiintyä jonkin ärsytyksen seurauksena tai se voi aktivoitua näennäisesti itsestään, ilman ulkoista laukaisevaa tekijää. Kipu voi olla jatkuvaa, ja se voi tuntua esimerkiksi polttavana kipuna tai siihen voi liittyä sähköiskumaisia tuntemuksia. Puutuminen ja kihelmöinti ovat myös tyypillisiä neuropaattisen kivun ilmenemismuotoja.
Neuropaattiseen kipuun voi myös liittyä muita hermostollisia häiriöitä, kuten herkistynyt tai heikentynyt tuntoaisti. Pienikin fyysinen ärsyke voi aktivoida normaalia voimakkaamman kipureaktion, joka voi kestää pitkiäkin aikoja. Neuropaattisen kivun sivuilmiöt ovat samanlaisia kuin muilla kivuilla: kivut haittaavat usein nukkumista ja pitkään jatkuessaan ne voivat aiheuttaa myös masennusta.
Miten neuropaattista kipua hoidetaan lääketieteen piirissä?
Lääketieteen tarjoama ensimmäinen hoitokeino kipuun on yleensä lääkehoito. Masennuslääkkeitä käytetään myös usein, koska niillä voidaan vaikuttaa serotoniinin ja noradrenaliinin takaisinottoon. Lääkkeiden ohessa käytetään fysioterapiaa ja psykologisia menetelmiä.
Valitettavasti neuropaattiset kivut ovat haasteellisia hoitaa, ja täydelliseen oireettomuuteen päästään harvoin. Parasta, mihin hoidolla yleensä päästään, on kipujen jonkinasteinen lievittyminen.
Mistä neuropaattinen kipu johtuu BodyMind Energy Balancing -menetelmän mukaan?
Olemme hoitaneet asiakkaita BodyMind Energy Balancing -menetelmällä vuodesta 2001 alkaen. Yksi yleisimmistä hoitoon hakeutumisen syistä on nimenomaan erilaiset krooniset kiputilat, mukaan lukien neuropaattiset kivut, joihin ei ole saatu apua lääketieteen menetelmistä.
Kaikki kroonista kipua kokeneet tietävät, miten invalidisoivaa sen kanssa on elää. Jatkuvan kivun keskellä on vaikea nauttia elämästä. Kivusta tulee koko elämä, ja moni tekisi mitä vain, jos saisi olla edes hetken ilman kipua.
Vuosien kokemuksen perusteella olemme havainneet, että hermokipujen taustalla on usein hermostoon voimakkaasti vaikuttava asia, joka ei näy kuvissa tai jota on vaikea diagnosoida tai hoitaa lääketieteen menetelmillä. Tämä hermostoon erityisen voimakkaasti vaikuttava tekijä on tunneperäinen stressi, jota meillä kaikilla on elämässä enemmän tai vähemmän.
Millä tavoin tunneperäinen stressi aiheuttaa neuropaattista kipua?
Olemme havainneet, että kipujen alkamisajankohta on lähes aina yhdistettävissä johonkin asiakkaan elämässä olleeseen stressijaksoon, jolla on ollut voimakas negatiivinen vaikutus tunnetasolla ja sitä kautta myös hermostoon.
Usein kipujen alkamisajankohtaan liittyy useampi yhtäaikainen stressitekijä, kuten voimakas työstressi ja uuden kodin rakentaminen. Lisäksi on ehkä tapahtunut jokin tunnetasolla voimakkaasti vaikuttava asia, kuten läheisen kuolema.
Kun hermostoon kohdistuu useita voimakkaita stressitekijöitä, hermoston kyky käsitellä stressiä saattaa ylittyä. Se puolestaan voi johtaa tilanteeseen, jossa ylikuormittunut hermosto jää stressitilaan eikä palaudu enää normaalisti.
Kroonistunut stressitila hermostossa luo eri ihmisille erityyppisiä oireita: jollekin tulee vatsavaivoja, toiselle uupumusta ja kolmannelle kroonista kipua.
Millainen on autonomisen hermoston rooli neuropaattisessa kivussa?
Autonominen hermosto ohjaa kehon “automaattisia” toimintoja, kuten ruuansulatusta, hormonitoimintaa, elinten toimintaa ja monia muita “itsestään” tapahtuvia kehon toimintoja, joihin tietoinen mieli ei voi vaikuttaa.
Autonominen hermosto jakautuu kahteen haaraan: sympaattiseen ja parasympaattiseen osaan. Sympaattinen haara aktivoituu, kun kohtaamme pienempää tai suurempaa stressiä, josta meidän pitää selviytyä. Se lisää sydämen sykettä, nostaa verenpainetta ja jännittää lihaksia toimintaa varten. Kun stressi laukeaa, hermoston parasympaattinen haara aktivoituu ja keho rentoutuu, jolloin stressiperäiset oireet alkavat helpottaa.
Kroonisesti päälle jäänyt stressitila – eli kroonisesti aktivoitunut sympaattinen hermosto – voi aiheuttaa hermoston herkistymistä. Tämä voi johtaa siihen, että hyvinkin pienet ärsykkeet saavat hermoston aktivoitumaan epänormaalin voimakkaasti luoden erityyppisiä hermostollisia tuntemuksia, kuten kipuja ja sähköiskumaisia tuntemuksia; tyypillisiä neuropaattisen kivun oireita.
Jatkuva sympaattisen hermoston aktivaatiotila vaikuttaa myös syvien lihasten toimintaan luoden sinne jatkuvia jännitystiloja, jotka puolestaan voivat synnyttää asentovirheitä, kuten nikamien siirtymiä tai lantion ja lonkan alueen asentovirheitä. Nämä asentovirheet voivat osaltaan lisätä kipuja hermopuristusten tai jännitysten lihaksiin kerryttämän hapenpuutteen ja siitä syntyvän maitohapon vuoksi.
Hermokivun syy on siis lähes aina voimakas tunneperäinen tai fyysinen stressi, joka on aktivoinut autonomiseen hermoston sympaattisen haaran niin voimakkaasti, että hermosto on lukittunut tähän tilaan eikä pääse enää palautumaan, vaikka henkilö yrittäisi levätä paljonkin.
Jo pienetkin ärsykkeet aiheuttavat ongelmia liiallisen stressin herkistämälle hermostolle. Kun tällaisessa tilassa oleva henkilö kokee kipua, hermosto aktivoituu ja jännittyy entisestään, mikä puolestaan lisää kipua. Näin kivun noidankehä on valmis. Valitettavasti monet jäävät loukkuun tähän noidankehään vuosiksi tai jopa vuosikymmeniksi.
Miten BodyMind-menetelmällä voidaan hoitaa neuropaattista kipua?
Neuropaattisen kivun syy on siis autonomisen hermoston sympaattisen haaran yliaktivoitunut hälytystila. Mikä siis neuvoksi? Vastaus on yksinkertainen: hermosto pitää saada pois hälytystilasta; hermostoon pitää palauttaa rauha. Toisin sanoen autonomisen hermoston parasympaattista haaraa pitää aktivoida riittävän tehokkaasti, jotta hermosto siirtyy sympaattisesta tilasta parasympaattiseen tilaan. Tämän seurauksena hermoston yliherkkyys ja siitä seuraavat kivut helpottavat.
Mikäli kehon jatkuvaan jännitykseen liittyy asentovirheitä, myös niiden korjaaminen on ensiarvoisen tärkeää, jotta mahdolliset hermopuristukset ja krooniset lihasjännitykset saadaan pois.
Neuropaattisen kivun hoitoon BodyMind Energy Balancing -menetelmän mukaisesti kuuluu periaatetasolla kolme lähestymistapaa:
1. Parasympaattisen hermoston aktivointi suoraan autonomiseen hermostoon vaikuttavilla tekniikoilla.
2. Asentovirheiden mittaaminen ja korjaaminen vaikuttamalla syviin lihaksiin autonomisen hermoston kautta.
3. Mahdollisen tunnestressin purkaminen hermostosta. Tämä aktivoi parasympaattista hermostoa välillisesti, mutta on usein hoidon tärkein vaihe.
Kokemuksemme mukaan kaikista vaikeimmat kivut, joihin on kokeiltu kaikkia mahdollisia apukeinoja mutta joihin mikään ei auta, johtuvat voimakkaista tunnetraumoista, jotka ovat jääneet hermostoon. Ne pitävät yllä hermoston hälytystilaa. Vasta, kun nämä tunteet saadaan purettua hermostosta, kivut alkavat hellittää.
Yhdistämällä asentovirheiden korjaus tunnetason hoitoon parasympaattinen hermosto aktivoituu voimakkaasti. Sen seurauksena hermoston krooninen stressitila alkaa helpottaa ja monet, jopa vuosikymmeniä vaivanneet “mahdottomat” kivut ovat alkaneet helpottaa.
Miten pääsen BodyMind Energy Balancing -hoitoon?
Pääset BodyMind-hoitoon ottamalla yhteyttä suoraan johonkin kouluttamistamme hoitajista.
Hoitajia löydät täältä.
Mikäli kehon stressitila ei ole kovin voimakas, jo yksi hoitokerta voi riittää helpottamaan kipua. Mikäli kärsit vaikeista kroonisista kivuista, suosittelemme esimerkiksi viiden kerran hoitosarjaa, jossa hoidot tehdään noin viikon välein.