Virheasento, vahvan selän heikoin lenkki

Faktaa

Nykyään erilaiset selkäkivut juonnetaan jo kansantaudiksi Suomessa, sillä lähes 80 % kärsii erilaisista selkäkivuista jossain vaiheessa elämäänsä. Suurin osa työkyvyttömyyseläkkeistä sekä sairaspoissaoloista johtuu erilaisista selkävaivoista. Vuonna 2013 oli työkyvyttömyyseläkkeellä tuki- ja liikuntaelin vaivojen takia 51 863 ihmistä.

tilastot työkyvyttömyyseläkkeestä 1996-2013

Oma kokemus selkäkivusta

Olen päässyt katsomaan selkäkipuisen elämää omin silmin, sillä kärsin vuosia todella kovista selkäkivuista. Muistan 5 luokan luokkaretkellä Rovaniemen urheiluopistolla hyppineeni trampoliinilla, jonka seurauksena selkäni nitkahti ensimmäisen kerran niin etten saanut happea ja lyhistyin vasten trampoliinia. Ensiavuksi sain hierontaa heti paikan päällä, mutta tästä ei ollut mitään hyötyä. Sen viikon lautailut sekä trampoliinilla pomppimiset oli pompittu. Selän kipuilua kesti noin viikon, jonka jälkeen se pysyi poissa vuosia.

Menin armeijaan vuonna 2004, palvelukseni alkoi mukavasti ja tunsin olevani elämäni kunnossa, olinhan sentään ollut aktiiviurheilija monta vuotta, vähintään 4 kertaa viikossa harjoitukset plus viikonloppuisin pelit. Ennätin olla 2kk palveluksessa kunnes viheliäinen selkäkipu nosti päätänsä, tunne oli täysin sama kuin 5 luokalla. Menin saman tien lääkärille kertomaan tuntemuksistani ja sain kuurin kipulääkettä. Seuraavana päivänä kävelin muina miehinä käytävää pitkin kunnes tunsin kuin joku olisi työntänyt puukon alaselkääni ja jalat lähtivät alta ja samalla hengitykseni lamaantui. Tunsin kuinka keuhkoni lyhistyivät kasaan enkä pystynyt vetämään henkeä sisään, tätä pelon sekaista tunnetta kesti noin puolisen minuuttia, jonka jälkeen sain vedettyä keuhkoni taas täyteen ilmaa ja nostettua itseni ylös vaivalloisesti. Tämän jälkeen menin lääkärin juttusille, joka määräsi minut heti röntgenkuvauksiin.

Röntgenkuvauksissa minulle selvisi, että selässäni oli jotain fyysistä vikaa, joka saattaisi tulla kuntoon leikkauksella, tai sitten ei. Itselleni tämä leikkaus ei tullut ensimmäiseksi vaihtoehdoksi mieleen vaan kyselin muita vaihtoehtoja. Minut passitettiin tämän jälkeen fysioterapeutille, jonka näkemys oli, että minulla oli huonot lihakset ja tämän takia selkäni kipuili. Ajatus tuntui minusta todella kaukaiselta, mutta päätin kokeilla syvien lihasten jumppaa. Tämä jumppa ei sopinut yhtään selälleni vaan sai aikaan enemmänkin kipua ja särkyä kuin kuntouttavaa vaikutusta, joten päätin lopettaa kuntoutuksen ja pärjätä selkäni kanssa armeijan läpi vaikka hammasta purren.

Itse se on kaikki tehtävä

Aloin etsimään tietoa erilaisista vaihtoehtoisista hoitomuodoista, joilla voisi hoitaa ongelmallista selkääni. Löytyi erilaisia nitkauttajia ja naksauttajia, olin menettänyt toivoni jo näihin, koska he antoivat vaan hetkellistä helpotusta, joten päätin jatkaa etsintöjäni.

Vuonna 2009 löysin netistä mielenkiintoisen nettikeskustelun, jossa mies väitti opetelleensa menetelmän jolla voisi korjata kehon erilaisia virheasentoja jopa koskematta. Ajatus tuntui hullulta, voisiko joku 35 vuotias kloppi osata jotain noin ihmeellistä? En tiedä oliko ajatus asiasta hullua vai se, että päätin ottaa tähän hulluun yhteyttä ja kysyä voisiko hän auttaa minua? Sainkin nopeasti hoitoajan ja päätin mennä kokeilemaan, eihän se mitään ota jos ei annakkaan…

Saavuin hoitoon ja minua oli vastassa varsin asiallisen oloinen nuorimies. Epäilin edelleen, että tuoko se minut nytten kuntoon hoitaa, eihän siihen ollut pystynyt vielä lääketiedekkään. Epäilyksistäni huolimatta annoin hänen hoitaa minua, hän mittasi alkuun kehoni virheasennot. Kehossani ei tämän mittauksen perusteella ollut yhtään symmetristä kohtaa, siltä se kyllä tuntuikin. Hoidon aikana tunsin kuinka kehoni alkoi oikenemaan ja kipuni katosivat kokonaan. Tämä oli enemmän kuin ihmeellistä, eihän hän ollut hädin tuskin edes koskenutkaan minuun. Miten niin hellällä käsittelyllä voi saada aikaan jotain näin voimakasta? Hoidon lopuksi hän mittasi minut ja olin täysin symmetrinen ja siltä se nyt tuntuikin. Olin kasvanut hoidon aikana pituuttakin 2,5 cm. Tämä kertoi jo siitä, että olin ollut melkoisen kierossa. Olin hoitooni enemmän kuin tyytyväinen, onneksi voitin skeptisyyteni ja uskaltauduin ”mystiseen hoitoon”!

Virheasennot, vahvan selän heikoin lenkki

Olet heikko tai vahva, huippu-urheilija tai sohvaperuna, selkäsi voi olla silti todella huonossa kunnossa vaikka et sitä kipujen muodossa huomaisikaan. Joskus virheasennot eivät anna kipusignaalia, jolloin ne usein jää huomaamatta.

Tässä vaiheessa moni varmaan miettiikin, että mitäs haittaa niillä sitten on?

Jokainen virheasento rasittaa kehoa ja näin ollen se mm. syö urheilutuloksia, hidastaa palautumista sekä lisää vammojen riskiä. Joten jokaisen olisi hyvä oppia mittaamaan ja tiedostamaan omat virheasentonsa.

Voit todentaa itse oman lantion asennon helposti kokovartalopeilin avulla

Asetu seisomaan peilin eteen ja tunnustele lantioluitasi kehon sivuilta. Löydät lantioluut tunnustelemalla kehoasi vyön korkeudelta suoraan kehon sivusta. Vyökohdan alla tunnet lantioluut. Kun olet löytänyt lantioluut, “kiipeä” sormilla kehon sivustaa ylöspäin kunnes tulet lantioluun eli ns. suoliluun yläreunalle. Aseta molemmat kädet jämäkästi luiden päälle mahdollisimman tasaisesti ja katso peilin kautta onko jompikumpi käsi korkeammalla kuin toinen. Käsien tulisi siis olla yhtä korkealla. Mikäli lantiossa on asentovirhettä, on toinen käsi korkeammalla ja tästä seuraa se, että lantio on virheasennossa. Yleensä tällaisesta vinosta lantiosta seuraa se, että selkärangassa on S-muotoinen skolioosi.

kehonrakentaja

Voit pyytää myös kaverisi mittaamaan lantiosi virheasennon. Seiso suorassa jalat yhdessä, jolloin kaverisi asettuu selkäpuolelle tunnistelemaan lantiotasi. Kun kaverisi on löytänyt sormillaan lantioluut ja saanut asetettua ne suoliluiden yläreunalle kannattaa hänen laskea silmänsä lantion tasolle, jolloin virheasento on helpompi havaita.

Virheasennot vaihtelevat muutamasta millistä, muutamaan senttiin. Selkäkivuista kärsiviltä henkilöiltä löytyy joka kerta virheasentoja lantion alueelta.

Virheasento kannattaa hoidattaa nopeasti

Virheasento tulisi hoitaa mahdollisimman nopeasti kuntoon, jotta se ei aiheuta lisää ongelmia kehossa. Lantion virheasento mm. lisää painetta välilevyissä, aiheuttaa kroonisia lihasjännityksiä, sekä rasittaa polvia.

Suosittelemmekin virheasentojen korjaukseen BodyMind Energy Balancing -menetelmän jäsenkorjausta, jossa kehon virheasennot hoidetaan ilman riskialtista manipulaatiota.

Lue lisää hoitomenetelmästä.

Kirjoittanut, Nino Tuovinen