Tunnetraumat

Miten tunnetraumat syntyvät

Me elämme maailmassa jossa tapahtuu asioita. Elämään kuuluu niin hyvät kuin huonot ajat. Me kaikki toivoisimme että elämä olisi aina ”kivaa” eikä ikäviä asioita tarvitsisi tuntea. Valitettavasti elämään kuuluu myös kohdata ikäviä tapahtumia jotka aiheuttavat meissä negatiivisia tunteita.

Tunnetraumat syntyvät kun kohtaamme tapahtumia jotka me itse tulkitsemme negatiiviksi. Kyse ei ole niinkään itse tapahtumasta(joka ei itsessään sisällä tunnetta), vaan siitä kuinka me suhtaudumme kyseiseen tapahtumaan. Se miten me suhtaudumme, riippuu paljon siitä, mitä uskomuksia meihin on istutettu ja mitä me pidämme totena. Läheisen kuolema voi joillekin olla jopa iloinen asia, mikäli tapahtuma nähdään vapautumisena tuskasta ja astumisesta valon maailmaan.

Tunnetrauma syntyy, kun koemme jotakin minkä tulkitsemme olevan negatiivinen asia. Tällöin hermostomme reagoi kyseiseen informaatioon siten, että kehossa syntyy stressireaktio ja keho alkaa tuottaa negatiivisia tunteita ja niihin liittyviä kemikaaleja ja hormoneja.

Parantaako aika haavat?

Usein ajatellaan että ”aika parantaa haavat” ja tämä on pitkälle totta kun puhutaan fyysisistä haavoista. Tunnetason haavat eivät sen sijaan aina paranekaan itsestään vaikka ajan myötä traumaan liittyvät tunteet tuntuisivatkin lievenevän.

Kun traumaattinen tilanne on juuri tapahtunut, ovat tunteet voimakkaasti ”pinnalla”. Koska kukaan ei halua tuntea negatiivisia tunteita, ihmiset tekevät yleensä jotakin jolla nämä negatiiviset tunteet yritetään peittää tai niitä paetaan. Tapoja on monia: alkoholi, tupakka, huumeet, työnarkomania, pakonomainen urheilu, netti jne. Yleensäkin pysähtyminen on trauman tapahtumisen jälkeen vaikeaa koska silloin tunteet alkavat nousta pintaan. Tämän takia henkilö on rauhaton ja etsii koko ajan jotakin jolla hän pitää ”kiireen” yllä. Kun keho pidetään kiireen ja ylenmääräisen touhuamisen avulla stressitilassa, pysyvät tunteet paremmin piilossa. Tämä johtuu siitä että kun olemme suoritustilassa, keho ei ohjaa resursseja niin paljon kehon huoltoon. Kun sitten pysähdymme ja lepäämme, alkaa kehon huoltotoimenpiteet ja niihin kuuluu käsittelemättömien tunteiden purkaminen, jolloin ne tulevat alitajunnasta esille ja ”alkavat tuntua”. Tässä vaiheessa moni tarttuu kännykkään, pulloon, lähtee lenkille jne. jotta tunteita ei tarvitsisi kohdata. Mutta tämä siirtää vain ongelmaa koska kehoon varastoidut tunteet eivät koskaan häviä itsestään. Tunteet kyllä varastoituvat ajan kanssa syvemmälle alitajuntaan/kehoon jolloin ne eivät tunnu enää vuosien päästä yhtä paljon, mutta ellei niitä ole purettu kehosta hermoston kautta ulos, ovat ne edelleen kehossa/alitajunnassa ja vaikuttavat tavalla tai toisella terveyteen ja käytökseen.

Miten purkamattomat tunnetraumat oireilevat?

Mikäli henkilöllä on purkamattomia traumoja kehossaan, tulee niistä aina jonkinlaisia oireita. Oireet ovat usein sekä fyysisiä, että henkisiä eikä näitä oireita välttämättä itse edes tiedosta koska ne aiheuttavat pitkälle alitajuisia käytösmalleja ja kroonisiin fyysisiin oireisiin tottuu pikkuhiljaa.

Oletetaan että henkilöllä on traumoja jotka liittyvät siihen että vanhemmat erosivat koska isä petti äitiä. Tämä henkilö on lapsena traumatisoitunut useita kertoja: jokainen kerta kun vanhemmat tappelivat pettämisen takia, sekä itse avioeroon liittyneet tapahtumat ovat olleet traumaattisia. Näistä traumoista ja niihin liittyvistä voimakkaista negatiivisista tunteista henkilöön on voinut jäädä monenlaisia uskomuksia kuten: ”Avioliitto on tappelua”, ”Avioliitossa petetään”, ”Koti ei ole turvallinen paikka” jne. Uskomukset syntyvät siis kun koemme voimakkaita tunteita ja teemme kipeään asiaan liittyvän alitajuisen johtopäätöksen tai yleistyksen. Näistä uskomuksista tulee sitten tietynlaisia ”ohjelmointeja” joita me noudatamme alitajuisella tasolla.

Kun tämä henkilö sitten lähtee parisuhdemarkkinoille, hän saattaa pian huomata että hän ”löytää” tahtomattaan aina kumppaneita jotka pettävät ja joiden kanssa tulee tappeluita. Myös kotona hän ei tunne oloaan tarvalliseksi, vaikka kaiken järjen mukaan mitään vaaraa ei ole. Henkilöllä on myös kroonisia alaselkä/lonkkaongelmia joihin ei tunnu oikein mikään auttavan muutamaa päivää pidempään. Kotona tunnettu turvattomuuden tunne on aiheuttanut kroonisen jännitystilan alaselän/lonkan alueelle joka ilmenee asentovirheinä ja kipuna jotka tulevat ja menevät mutta eivät koskaan poistu.

Jos henkilöllä kysytään tässä vaiheessa että millainen lapsuus hänellä oli, saattaa hän sanoa että ”melko onnellinen” koska hän ei enää tietoisella tasolla tunne niitä tunteita mitä hän koki lapsena voimakkaasti. Mitä voimakkaammat negatiiviset tunteet, sitä enemmän keho pyrkii piilottamaan ne alitajuntaan ja monet ajattelevat että ”se asia on käsitelty koska se ei enää tunnu”.

Asiaa ei kuitenkaan ole oikeasti käsitelty, koska traumojen aiheuttama stressi on edelleen kehossa ja todisteena siitä ovat henkiset ja fyysiset oireet.

Mitä itse voin tehdä päästäkseni eroon varastoiduista traumoista?

Valitettavasti tällaiset syvälle alitajuntaan painetut traumat ja niihin liittyvät tunteet ovat hankalia purkaa itse. Itse voimme vaikuttaa ns. pintastresseihin, eli esim. siihen että töissä oli kiirettä. Liikunta, hieronta, saunominen, mökkiloma, jooga, hengitysharjoitukset, meditaatio, kaikki nämä voivat purkaa pintatason stressejä ja joitakin näistä kannatta siksi tehdä säännöllisesti. Kun puhutaan syvälle painetuista isoista traumoista, eivät ne purkaudu oikeastaan koskaan omilla konsteilla ja kokemuksemme mukaan pelkkä terapiakaan ei niitä hermoston tasolta poista.

Entä jos ongelmani on vaikeampi?

Jos tiedostat että sinulla on käsittelemättömiä tunnetraumoja, tai olet niitä käsitellyt jo eri menetelmillä mutta oireilet edelleen, niin se tarkoittaa että kyseiset menetelmät eivät ole päässeet tarpeeksi syvälle alitajuntaan purkamaan varastoituja traumoja.

Yksi tehokkaimmista syvien traumojen purkuun käytetyistä menetelmistä on BodyMind Energy Balancing Method -hoitomenetelmä. Menetelmässä on monia tekniikoita millä kehoa saadaan syvärentoutettua mikä mahdollistaa pääsyn syvempiin stresseihin mitä monilla muilla menetelmillä on mahdollista päästä. Kun piilotetut tunne-energiat on saatu pintaan pitää ne myös purkaa jotta keho vapautuu varastoiduista tunne-energioista. Kun tämä purkaminen tehdään perusteellisesti, poistuvat alitajuiset käytösmallit sekä fyysiset jännitykset/kivut/asentovirheet jotka ovat liittyneet ongelmaan.

Asiakaskertomus

Vastaanotollemme tuli noin 20v asiakas jolla oli vakava pitkäaikainen masennus. Hän kävi terapiassa ja söi vahvoja lääkkeitä suuria määriä, tuloksetta. Lääkärit olivat todenneet että asiakkaan maksa-arvot olivat hälyttävän korkeat johtuen runsaasta lääkkeiden syönnistä. Hän ei voinut kuitenkaan vähentää lääkkeitä, koska masennus oli lääkkeidenkin kanssa rampauttava.

Kun tämä asiakas tuli vastaanotolle kartoitimme masennuksen syyt. Syyt oli helppo löytää, koska hän oli käynyt 6 vuotta terapiassa puhumassa lapsuuden kauhuista jotka olivat selvästi syy siihen, miksi masennus oli niin vaikea eikä terapia tai vahvat lääkkeet riittäneet auttamaan häntä. Varasimme aluksi 3 hoitokertaa jonka jälkeen oli tarkoitus tehdä tilannekartoitus mahdollisten lisähoitojen varalta.

Hoitotulos: Ensimmäisen hoidon aikana lapsuuden kauhut nousivat voimakkaasti pintaan ja tunteet saatiin purettua tehokkaasti hermoon vaikuttavilla tekniikoilla. Hyöty terapiasta oli se, että tunteet olivat melko pinnassa joten hoitoaika saatiin käytettyä pääasiassa tunteiden purkamiseen hermostosta.

Kun asiakas tuli toiselle hoitokerralle oli muutos huima. Enää ei näkynyt jälkeäkään ensimmäisellä hoitokerralla näkyneestä ”ihmisrauniosta” vaan ovesta käveli sisään suorastaan aurinkoinen ja pää pystyssä oleva henkilö. Asiakas kertoi että hänen masennuksensa oli hävinnyt ensimmäisen hoitokerran jälkeen.

Päätelmä: Tämä tapaus oli meille helppo hoitaa koska asiakas oli herkkä, hänen traumansa olivat pinnassa jo valmiiksi ja tiedettiin mikä oli masennuksen syy. Enää jäljellä oli tunteiden purkaminen kehosta ja se saatiin tehtyä tehokkaasti jo yhdellä hoitokerralla. Yleensä vaikeiden kroonisten ongelmien hoitoon tarvitaan useampia hoitokertoja mutta ihannetapauksissa ongelma voi korjautua näinkin nopeasti.

Asiakas kommentoi hoitojen jälkeen seuraavaa: ”Miksi kukaan ei ollut kertonut minulle että on olemassa näin tehokkaita hoitomenetelmiä! Olen käynyt vuosia terapiassa ja syönyt valvat määrät masennuslääkkeitä turhaan!” 

Haluan hoitoon, miten toimin?

Jos tämän luettuasi tulit siihen tulokseen että sinä tai läheisesi tarvitsette apua, ota yhteyttä ja varaa aika.

Kysy lisää:

filipcza@gmail.com

tai varaa suoraan aika voidaanhyvin.net nettiajanvarauksesta:

www.voidaanhyvin.net/ajanvaraus 

Iloista syksyn alkua kaikille!

kirjoittaja: Petri Filipczak / Suomen Energiahoitajien kouluttaja

Kiinnostaako koulutus? Katso tulevat kurssimme alta.