Niska- ja hartiakivut – Mistä ne johtuvat ja miten päästä niistä eroon?

Miten yleisiä niska- ja hartiakivut ovat?

Niska- ja hartiakivut ovat tuki- ja liikuntaelimistön kivuista toiseksi yleisin ongelma heti alaselkäkipujen jälkeen. Niska- ja hartiaseudun kivuista kärsii 35 – 70 % ihmisistä elämänsä aikana. Kyseessä on siis todella yleinen ongelma ja voidaankin puhua lähes kansantaudista. Lähes jokainen meistä on siis kokenut niska- ja hartiaseudun kipuja tai tietää läheisiä joilla on näitä ongelmia.

Mikä aiheuttaa niska- ja hartiaseudun kipuja?

Miksi sitten nämä kivut ovat niin yleisiä? Tavallisin syy niska-hartiaseudun kipuongelmiin on krooninen lihasjännitys. Myös eriasteiset niskan vammat, niskan tai pään alueen poikkeava kuormitus tai huono asento voivat rasittaa niska-alueen lihaksia johtaen kroonisiin jännityksiin ja kiputiloihin. Vietämme nykyään paljon aikaa tietokoneen/kännykän kanssa ja kaikki nämä rasittavat yläraajojen lihaksia staattisesti, mikä on erityisen haitallista ja johtaa kroonisiin jännityksiin. Yksi suuri syy näihin ongelmiin on siis huonot asennot ja liikkeen puute.

Miten niska- ja hartiaseudun ongelmat voivat ilmetä muualla kehossa?
Niska-alueen ongelmat voivat heijastua myös käsiin, aiheuttaen esim. voimattomuutta, pistelyä tai tunnottomuutta. Oireen syy ei siis ole aina samalla alueella kuin oire. Tämä heijastevaikutus voi johtaa siihen että lääkärissä tehty diagnoosi voi olla virheellinen ja diagnoosin perusteella tehdyt toimenpiteet voivat olla parhaassa tapauksessa turhia ja pahimmassa vahingollisia.

Mitä itse voin tehdä lievittääkseni kipua?

Yleisin itsehoitokeino niska- ja hartiaseudun kipuun ovat todennäköisesti kipulääkkeet. Ne voivat tuoda hetkellistä helpotusta ja sopivat lyhytaikaiseen käyttöön mikäli ongelma ei ole krooninen. Hieronta voi myös auttaa lievemmissä tapauksissa. Parasta olisi kuitenkin pitää huolta riittävästä liikunnasta sillä liikkeen puute ja staattiset asennot altistavat krooniselle lihasjännitykselle.

Entä jos ongelmani on vaikeampi?

Jos huomaat että ongelma on kroonistunut tai esim. hieronta ei auta, tai auttaa hetkellisesti, voi syynä olla syvempi kehon ongelma. Yksi vähän tiedetty syy kroonisiin niska- ja hartiakipuihin on kroonisen stressin aiheuttama lievä lisämunuaisuupumus. Kun keho on pitkiä aikoja stressitilassa, joutuvat lisämunuaiset tuottamaan stressihormoja jatkuvasti. Mikäli tilanne jatkuu pitkään, voi stressitila kroonistua eikä se laukea välttämättä enää edes lomien aikaan. Tämä kertoo lievästä lisämunuaisuupumuksesta mikä voi oireilla mm. kroonisina niska- ja hartiaseudun jännityksinä joihin normaalit keinot eivät enää auta.

Mikäli tilanne on päässyt tähän vaiheeseen, tarvitaan syvempää kehon stressitilan purkamista. Yksi tehokkaimmista kroonisen stressitilan purkuun käytetyistä menetelmistä on BodyMind Energy Balancing Method -hoitomenetelmä.

Niska- ja hartialueen jännitykset voivat aiheuttaa myös virheasentoja niskan alueelle ja ne on erittäin tärkeä korjata mikäli niskan alue halutaan saada pysyvämmin rennoksi. BodyMind Energy Balancing Method menetelmällä myös tämän kaltaiset asentovirheet saadaan korjattua. Kun krooninen stressitila helpottaa ja asentovirheet korjataan, pystyy keho rentoutumaan syvällisemmin eivätkä jännitykset palaa enää samoin kuin ennen.

Asiakaskertomus

Vastaanotollemme tuli noin 50v nainen jolla oli voimattomuutta sormissa. Lääkärit olivat todenneet että käden hermotuksessa oli vikaa ranteen alueella ja rannetta oli tämän diagnoosin perusteella leikattu 2 kertaa, tuloksetta. Kun lääkärit ehdottivat kolmatta leikkausta, päätti asiakas alkaa etsiä muita hoitokeinoja.

Vastaanotolla tehdyssä kehon asentovirheiden mittauksessa havaittiin, että niskan alueen lihakset olivat erittäin voimakkaassa kroonisessa jännitystilassa. Tämän perusteella hoito kohdistettiin pääasiassa niskan alueen lihasten rentoutukseen ja niskan alueen nikamien asentovirheiden korjaukseen. Tämän lisäksi hoidettiin lisämunuaisia pysyvämmän hoitovaikutuksen saamiseksi.

Hoitotulos: Hoidon aikana asiakas raportoi että sormet alkoivat kihelmöidä. Hoidon jälkeen asiakas havaitsi, että sormien heikkous oli helpottanut ja ne liikkuivat vapaammin. Tämä oli erityisesti havaittavissa kun asiakas solmi kengännauhojaan.

Päätelmä: Asiakkaan ongelma ei ollut ranteessa jota oli leikattu kaksi kertaa, vaan kyse oli niska- ja hartia-alueen kroonisesta lihasjännityksestä mikä aiheutti hermopuristuksen joka heijastui sormiin heikkoutena. Rentouttamalla niskan alueen lihakset ja korjaamalla niskanikamien alueen asentovirheet, hermopuristus helpotti ja sormet alkoivat toimia heti paremmin.

Haluan hoitoon, miten toimin?

Jos tämän luettuasi tulit siihen tulokseen että sinä tai läheisesi tarvitsette apua, ota yhteyttä ja varaa aika.

Kysy lisää: petri.filipczak@suomenenergiahoitajat.fi

tai varaa suoraan aika voidaanhyvin.net nettiajanvarauksesta:

www.voidaanhyvin.net/ajanvaraus 

Kivutonta kesän alkua kaikille!

kirjoittaja: Petri Filipczak / Suomen Energiahoitajien kouluttaja