Masennus – lääkkeetön hoito

Mielialaan liittyvät ongelmat ovat suuressa kasvussa. Lukuja ei tarvitse edes tarkastella, vaan voidaan tarkastella omaa elinympäristöä. Millainen on vointi itsellä, puolisolla, lapsilla, vanhemmilla, sisaruksilla, kavereilla, työkavereilla,… Moniko heistä voi pahoin, moniko syö mielialalääkkeitä tai käy terapiassa? Miksi tähän ollaan tultu, onko tästä pois pääsyä?

Haluan hieman avartaa ajatusmaailmaasi tarinallani ja saada jopa toivonkipinän palamaan sisälläsi. Tarina ei ole ehkä täyttä faktaa, mutta saattaa herättää ajatuksia. Joten aloitetaanpa.

Marjutta on 25 vuotias nainen Kuopiosta, joka on kärsinyt syvästä masennuksesta 6 vuotta. Hänen haaveensa on perustaa parturi-kampaamoalan yritys Kuopioon, mutta masennus on estänyt hänen haaveensa. Päivät Marjutalla menee lähinnä selviämiseen ja sekin tapahtuu vahvoilla mielialalääkkeillä. Olo on kauhea, epätodellinen ja sekava, suurin sekavuus johtunee lääkkeiden vahvuudesta. Viikottaisiin askareisiin kuuluu käynti terapiassa, jossa Marjutta pääsee kertomaan viikon tapahtumista ja omasta olostaan. Tätä samaa on jatkunut 6 vuotta ja loppua ei näy tulevan. Marjutta alkaa olemaan jo niin täynnä tätä sairautta, että itsemurha-ajatukset ovat taas alkaneet nousta pintaan. Miksi elää tällaista elämää, jos taivaassa on parempi olla? Nämä kysymykset Marjuttaa mietityttävät. Marjutan elämä on rutinoitunut, jokainen viikko on samanlainen. Jotain pitäisi tehdä, mutta mitään ei oikein jaksaisi. Elämä tuntuu oravanpyörältä, josta ei vain pääse pois. Lääkkeet on syötävä, jotta masennus ei tunnu niin pahalta. Toisaalta lääkkeitä syömällä olo on väsynyt ja epätodellinen. Kuinka päästä eroon tästä kierteestä? Marjutin tarina jatkuu alempana…

Mistä mielialaan liittyvät ongelmat kuten masennus johtuvat?

Jopa lääketiede tunnustaa tämän tosiasian, että mielialaongelmat johtuvat stressireaktiosta tai traumasta. Taustalla voi olla perinnölliset, neurobiologiset, psykologiset ja sosiaaliset tekijät, jotka edes auttavat mielialaongelmien syntyä.

Miksi masennusta hoidetaan, mutta ei sen syytä?

  • Villeimmät salaliittoteoriat kertovat, että ihmisiä ei haluta edes hoitaa kuntoon vaan mieluummin lääkitään. Tämän kaiken takana olisi vain raha, näin ihmisistä saadaan tehtyä rahasampoja.
  • Yksi syy voi olla myös se, että lääketieteen hyväksymillä menetelmillä vaan ei saada parempia tuloksia.

Terapia vaihtoehtona?

Terapiaan on hankala hakeutua nykyään, koska yleensä joutuu syömään kuukauden kuurin mielialalääkkeitä ennen kuin pääsee vastaanotolle. Minussa tämä ainakin herättää kysymyksiä kuinka ihminen voi puhua tunteistaan / pahasta olostaan, jos ne turrutetaan ensin lääkkeillä? Eikö olisi helpompi syventyä itse syyhyn, jos mieltä ei olisi turrutettu lääkkein?

Onko normaalille terapialle vaihtoehtoja?

Onneksi nykyään löytyy luonnollisia lääkkeettömiä terapiamuotoja, jonne on helppo hakeutua. Pienenä miinuksena voidaan pitää sitä, että henkilöt joutuvat maksamaan käynnit itse omasta pussistaan. Kelan avustuksia näistä hoidoista ei valitettavasti saa. Tosin isona plussana taas voidaan pitää sitä, että masennuksesta yleensä pääsee eroon jopa muutamilla hoitokerroilla. Näin kävi Marjutallekin, kun hän hakeutui Suomen Energiahoitajien BodyMind Energy Balancing hoito-ohjelmaan. Marjutin hoito kesti yhteensä 3 viikkoa, johon kuului yksi hoito viikossa. Jo ensimmäisen hoidon jälkeen Marjut tunsi olonsa paljon paremmaksi. Tällaista tunnetta hän ei ollut tuntenut vuosiin. Seuraavalla hoitokerralla hoidossa käsiteltiin puoliksi unohdettu hyväksikäyttötrauma, josta tunnin hoidon aikana poistui kaikki negatiivinen tunnelataus. Marjutin olo vain koheni. Kolmantena kertana tullessaan hän kertoi jättäneensä mielialalääkkeet kokonaan pois, koska ei tuntenut enää tarvetta niille. Neuvoja lääkkeiden pois jättämisestä Marjut oli kysynyt omatoimisesti lääkäriltään. Marjutta oli käynyt jopa lenkillä viikon aikana, koska hänelle oli tullut suuri halu päästä liikkumaan. Kolmannen hoidon aikana löytyi vielä muutama pieni lapsuuden trauma, jotka sisälsivät hieman negatiivista tunnelatausta. Nämä poistettiin myös hoidon aikana ja Marjutta tunsi taas olonsa vahvemmaksi ja itsevarmemmaksi. Marjuttaa yksi asia ihmetytti ja mietitytti vielä hoidon jälkeenkin: miksi hän ei ollut hakeutunut aikaisemmin hoitoon, ja millainen hänen elämänsä olisi ollut, jos masennus olisi poistettu jo aikaisemmin…

Puoli vuotta myöhemmin Marjutta avaa parturi-kampaamoalan yrityksen Kuopioon ja elää tasapainoista ja onnellista elämää ilman lääkkeitä ja ilman masennusta!

Tämä on yksi monista tarinoista, joita asiakkaamme ovat meille kertoneet. Ja tällaiset tarinat antavat meille intoa ja tarmoa jatkaa tätä työtämme, jonka tärkeyttä harva vielä ymmärtää. Ehkä seuraava tarina voi olla sinun, puolisosi, lapsesi, vanhempasi, sisaresi, kaverisi tai työkaverisi. Varmasti sinäkin tunnet ja tiedät jonkun joka tarvitsisi kipeästi apua, mutta et ole tiennyt ketään joka osaisi todella auttaa. Toivottavasti tämä tarina antaa sinulle rohkeutta kertoa tällaisille henkilöille että apua on olemassa silloinkin, kun heille on kerrottu toisin, tai he itse ovat jo luopuneet toivosta.

Suomen Energiahoitajat Oy

Toimitusjohtaja

Nino Tuovinen