Kehon kipujen ja asentovirheiden taustalla on usein tunnestressi

Miia Varpalahti ja Petri Filipczak poistavat parantumisen esteitä energiahoidoilla. Niiden vaikutus kohdistuu autonomiseen hermostoon käynnistäen ja vahvistaen siellä olevia kehon luonnollisia paranemisprosesseja.

Petri Filipczak, vietti nuoruutensa Iisalmessa. Hän opiskeli tietojenkäsittelytiedettä Kuopion yliopistossa ja valmistui filosofian maisteriksi.

Filipczak tutustui energialla hoitamiseen työskennellessään tietotekniikka-alan firmassa Tampereella. Hän osallistui ensimmäiselle energiahoitokurssille vuonna 2001 ja on sen jälkeen opetellut lukuisia eri menetelmiä. Kurssimatkat ovat suuntautuneet myös ulkomaille. – Olin aluksi skeptinen. Epäilykseni katosivat, kun huomasin, että energiahoidolla saadaan aikaan selkeitä hoitotuloksia, joita ovat esimerkiksi asentovirheiden korjautuminen, kroonisten kipujen poistuminen sekä tunnepuolen ongelmien helpottuminen, hän kertoo.

Ensin Filipczak hoiti lähipiiriään. Kun hänen sisarensa skolioosi parani yhdellä energiahoitokerralla, miehessä heräsi halu antaa muillekin mahdollisuus parantumiseen.

”Mahdoton tapaus” saa apua

Filipczak on puolisonsa Miia Varpalahden, sekä ja kahden muun vuonna 2011 perustetun Suomen Energiahoitajat -yrityksen osakkaan kanssa yhdistellyt oppimistaan hoitomuodoista BodyMind Energy Balancing -metodin, joka tarkoittaa kehon ja mielen energiatasapainotustekniikkaa.

– Tämä menetelmä ei ole vain kokoelma tekniikoita, vaan sisältää myös paljon tietoa siitä, miten keho toimii, mistä sairaudet syntyvät ja miten energiahoidot vaikuttavat. Kun yhdistetään syvä ymmärrys tehokkaisiin tekniikoihin, saadaan entistä parempia hoitotuloksia, Filipczak kertoo.

– Tärkeintä on, että asiakas, joka kärsii ja jolle valitettavan usein sanotaan, että hän on ”mahdoton tapaus”, saa apua, Varpalahti lisää.

Nainen tietää, mistä puhuu, sillä sitkeät vatsavaivat ajoivat hänet aikoinaan luontaishoitajan vastaanotolle. Homeopatia toi avun, ja kipinä vaihtoehtohoitoja kohtaan jäi elämään. Vuosia myöhemmin hänellä diagnosoitiin SLE-reumasairaus, jota hän ryhtyi kuntouttamaan homeopatian ja akupunktion keinoin. Varpalahti valmistui homeopaatiksi vuonna 2001. Hän on käynyt myös hermoratahierojakoulutuksen. Tavattuaan tulevan puolisonsa Filipczakin myös Varpalahti innostui energiahoidoista. Hän kokee saaneensa energiahoitojen avulla vielä lisää apua oireisiinsa.

Miia Varpalahti ja Petri Filipczak ovat Suomen Energiahoitajien muun tiimin kanssa kehittäneet BodyMind Energy Balancing -metodin, jonka tarkoituksena on tasapainottaa kehoa ja mieltä niin, että ne oppivat uudenlaiset, paremmat tavat toimia.

Nykyisin sekä Varpalahti että Filipczak kouluttavat yrityksensä kautta BodyMind Energy Balancing -menetelmää. Heidän hoitonäkemyksensä lähtökohtana on, että lähes jokaisen kroonisen vaivan taustalla on usein tunnetason ongelma.

– Parantaaksemme kehomme meidän tulee käsitellä ja purkaa myös tunnetaakkaamme, he kiteyttävät.

Pariskunta uskoo, että keho ja mieli ovat yhtä ja samaa kokonaisuutta, kumpikin vaikuttaa kumpaankin. Heidän kokemuksen mukaan useiden kroonisten sairauksien perimmäinen syy löytyy negatiivisista tunnekokemuksista ja sen aiheuttamasta negatiivisesta vaikutuksesta autonomiseen hermostoon. Oravanpyörä syntyy seuraavasti: Ikävä kokemus synnyttää negatiivisia tunteita, jotka varastoituvat kehoon ja vaikuttavat autonomiseen hermostoon. Käsittelemätön tunnetaakka kehossa aiheuttaa kroonista stressiä autonomisen hermoston tasolla. Mikäli stressiä ei hoideta, keho alkaa oirehtia eri tavoin. Jos pienet vaivat eivät herätä ihmistä, puhkeaa vakavampia sairauksia.

Varpalahti ja Filipczak korostavat, että keho tekee aina parhaansa ja sillä on taipumus korjata itse itseään. Kroonisiin vaivoihin, myös useimpiin kehon asentovirheisiin, liittyy heidän kokemuksen mukaan tunnestressi.

– Kehon parannusjärjestelmä on viisas, mutta tunneongelmat heikentävät sitä. Stressi täytyy saada pois kehon tasolta, jos halutaan parantua, he toteavat.

– Ihminen ei välttämättä tunne stressiä tietoisessa mielessään, mutta silti keho voi kantaa piilostressiä ja esimerkiksi jännittää lihaksia ikään kuin suojaavaksi panssariksi, koska stressaavissa – ihmisen turvallisuutta uhkaavissa tilanteissa – autonominen hermosto pyrkii pitämään ihmisen turvassa, Filipczak tarkentaa.

– Usein kehollisia oireita ja mielen yhteyttä ei osata yhdistää toisiinsa; vaikkapa yt-neuvottelutilanteessa voi tulla selkä kipeäksi johtuen siitä pelosta, mitä tilanne voi aiheuttaa, Varpalahti kertoo.

Uudet tavat toimia

Suomen Energiahoitajien kehittämällä ja kouluttamalla BodyMind Energy Balancing -menetelmän tavoitteena on tasapainottaa fyysinen keho korjaamalla asentovirheet ja vapauttaa tunnetaso purkamalla sieltä elämän aikana kertyneitä tunnestressejä. Näiden toimenpiteiden seurauksena autonominen hermosto tasapainottuu ja kehon luonnolliset paranemisprosessit käynnistyvät ja tehostuvat.

Pariskunta on nähnyt hoitopöydällä laajan tunteiden kirjon.

– Hoidoissa itketäänkin usein. Pintaan nouseva tunne voi tuntua voimakkaasti. Lopulta usein tapahtuu kognitiivinen muutos, kun asiakas vapautuu menneisyyden taakasta . Silloin esimerkiksi asentovirhe korjaantuu. Parantuminen saattaa tapahtua nopeastikin, mutta joskus tarvitaan useita hoitokertoja.

Erilaiset tunneongelmat heijastuvat Filipczakin mukaan eri kehon osiin:

– Lantion alueen vaivat ja esimerkiksi polvikivut heijastelevat usein perusturvallisuuden puutetta. Oikean hartian kivut voivat viitata työstressiin ja maskuliiniseen puoleen liittyviin ongelmiin. Vasen hartia kuvastaa tunnepuolta. Rintaranka varastoi helposti rakkauteen ja parisuhteeseen liittyviä huolia. Krooniset virheasennot ovat lähes aina stressin aiheuttaman lihasjännityksen syytä.

– Energeettinen jäsenkorjaus voi korjata myös virheasentoja, jotka monesti johtuvat tunnekehon kroonisesta stressistä, Miia Varpalahti sanoo. Hän tekee energeettisen jäsenkorjauksen rentoutusvaihetta.

Kaikille avoimet koulutukset

Suomen Energiahoitajat järjestää BodyMind Energy Balancing Method -energiahoitajakoulutusta ympäri Suomen. Koulutukset on jaettu kolmeen tasoon. Tason yksi ensimmäisellä peruskurssilla opetellaan fyysisen kehon hoitoa, toisella energiakehon hoitoa, ja kolmannella kurssilla hoivataan tunnekehoa. Peruskurssien jälkeen on mahdollista osallistua 2 ja 3-tason jatkokursseille. Harjoitushoidot ja näyttökoe sisältyvät tutkintoon.

Kaikille avoimien koulutusten sisältö perustuu Suomen Energiahoitajien opiskelemiin ja jatkokehittämiin metodeihin.

– Jo ensimmäisen peruskurssin tekniikoilla voi tehdä energeettista jäsenkorjausta, Petri Filipczak kertoo.

– Energiahoitaja ei tarvitse erikoiskykyjä. Hoitamista oppii vain tekemällä. Avaimena on ymmärrys siitä, mikä oireen aiheuttaa, sekä tehokkaat tekniikat, joilla syy saadaan poistettua, Miia Varpalahti lisää.

Suomen Energiahoitajien koulutusohjelma on jaettu kolmeen eri tasoon, jotka sisältävät yhteensä seitsemän kurssia. Kurssit käydään järjestyksessä.

Varpalahden mielestä energiahoitajan työssä palkitsevinta on positiivisen muutoksen näkeminen ihmisissä. Näitä positiivisia muutoksia ovat muun muassa kipujen poistuminen, terve itsetunto, elämänilon palaaminen ja innostuneisuus.

– Onhan se aivan huikeaa, kun olemme nähneet, miten BodyMind Energy Balancing Methodin avulla on saatu tuloksia esimerkiksi munaisten vajaatoiminnan kanssa, jota oli jo päätetty alkaa hoitaa dialyysilla, ja energiahoidon myötä munuaisarvot korjaantuivat ja dialyysistä voitiin luopua.

– Yksi monista ”vau”-hoitotuloksista on, kun hoidon myötä kurssilaisen äidin jalassa ollut kuolio parani, ja suunniteltua amputaatiota ei tarvittukaan, Filipczak jatkaa.

BodyMind Energy Balancing Method -hoitomuotoon kouluttautuneita energiahoitojia on Suomessa tuhatkunta. 75 minuutin hoitokerran hinta pyörii sadan euron tuntumassa. Yleensä hoidoksi suositellaan 3–5 kerran sarjahoitoa.

Haluatko tietää aiheesta enemmän? Tule ilmaiselle luennolle!