Helpotusta stressiin – Emili Osaran neuvot stressinhallintaan

Kiireinen työelämä tai kiireinen elämäntapa altistaa stressille. Silloin niin mieli kuin hermostokin menee helposti kireäksi. Stressiä voi helpottaa monella tavalla ja kokonaisvaltainen lähestymistapa antaa parhaat tulokset.

Hyvä ravinto on tärkeä lähtökohta, eli että keho saa riittävästi terveellistä ja monipuolista ravintoa. Turhaa valkoista sokeria ja valkoisia viljatuotteita kuten vehnä (mm. pullat, keksit, pasta), on hyvä välttää. Proteiinin lähteinä hyviä ovat esim. riista, kala ja luomukana. Kasviproteiinin lähteinä oma suosikkini on Plantforce riisiproteiini, joka imeytyy hyvin ja on hyvin proteiinirikas.

Rasvan tarpeesta on myös tärkeä huolehtia ja siihen sopii hyvin laadukkaat kasviöljyt kuten camelina -, avocado- ja hamppuöljy. Voita käytän itse lisäksi, mutta käsiteltyjä levitteitä en käytä. Ravitsemusta voi täydentää myös lisäravinteilla kuten D-vitamiini, monipuolinen ja laadukas monivitamiini sekä kivennäisainevalmisteella kuten Schindelen mineraalijauhe (mm. iholle, hiuksille, kynsille, kehon tulehdustiloihin) ja laadukkaalla kalaöljyllä kuten Ecolomega.

Hyvä yöuni ja lepo on keholle tärkeää. Stressi voi aiheuttaa myös unettomuutta. Tällöin iltaisin kannattaa rauhoittaa aika ennen nukkumaanmenoa, eli sammuttaa valot, kännykät, TV ja muut laitteet ja rauhoittua sekä himmentää valaistusta. Myös Tyyni –juomajauheen nauttiminen puolituntia ennen nukkumaanmenoa auttaa unentuloon sekä parantaa unen laatua. Tyyni sisältää mm. kurpitsansiemenjauhetta, joka sisältää tryptofaania, joka illalla otettaessa muuttuu melatoniiniksi ja siten parantaa unen laatua. Aamulla puolestaan Tyynen tryptofaani muuttuu serotoniiniksi ja siten vähentää päivällä olevaa stressiä ja ahdistusta.

Omankin kokemukseni pohjalta yksi parhaimpia yhdistelmiä stressiin on Relora. Stressaavassa tilanteessa otan sitä 2 kapselia aamulla ja yhden illalla ja itse huomaan vaikutuksen jo päivän aikana. Se ei väsytä mutta laskee ”stressitasoja” ja rauhoittaa kehoa stressin keskellä. Toinen suosikkini on Adaptix, joka sisältää kahdeksaa eri rohdosta ja on loistava adaptogeeniyhdistelmä. Sen sisältämät rohdokset tasapainottavat kehoa ja auttavat jaksamaan. Adaptix on hyvä myös paljon liikuntaa harrastaville ja onkin myös monen urheilijan käyttämä. Itse otan Adaptixia 2 kapselia aamuin illoin ja otan sen Asetyyli-l- karnitiini alfalipoiinihapon kanssa yhtä aikaa. Se puolestaan parantaa mm. energiatasoja ja on hyväksi mm. immuniteetille, aivoille, sydämelle ja kehon liikkuvuuteen.

Liikunta ja mielekäs tekeminen edistävät hyvinvointia ja vähentävät stressiä. Voit vaikka tehdä listan asioista, mitkä tuottavat sinulle iloa ja sitten systemaattisesti kannattaa raivata omasta kalenterista tilaa näille asioille. Olet elämäsi tärkein ihminen.

Kiitos Emilille hyvistä neuvoista!