Fibromyalgia – Mystinen kipuoireyhtymä

Mitä fibromyalgia tarkoittaa?

Kyseessä on lääketieteelle melko mystinen kipuoireyhtymä ja fibromyalgiaa onkin sanottu ”roskalaatikkodiagnoosiksi”, mikä tarkoittaa sitä, että jos menet lääkäriin ja valitat kipuja joka puolella kehoa eivätkä lääkärit löydä kivuille syytä, saat todennäköisesti diagnoosiksi fibromyalgian.

Sanana Fibromyalgia kuulostaa hyvin tieteelliselle ja hienolle mutta itse sana ”fibro” tulee latinasta ja tarkoittaa väljästi käännettynä ”lihas ja sidekudosta” ja ”myalgia” tarkoittaa kipua. Eli kun lääkäri sanoo että ”sinulla on fibromyalgia”, on se käytännössä sama kuin hän sanoisi että ”sinulla on kipua lihaksissa ja sidekudoksissa”.

Mitä lääketiede tietää fibromyalgiasta?

Tässä kuvausta terveyskirjastosta:

”Fibromyalgiassa esiintyy kipuja eri puolilla kehoa, väsymystä ja muita oireita. Fibromyalgiapotilailla kivun kokeminen on poikkeava, mikä todennäköisesti johtuu keskushermoston häiriöstä. Sairauteen liittyy alentunut kipukynnys, jonka ajatellaan johtuvan hermoston kipuratojen poikkeavasta toiminnasta. Fibromyalgiassa samanlainen ärsyke aiheuttaa voimakkaamman kivun tunteen kuin muilla.”

Ja kuten niin monen muunkin sairauden kohdalla:

”Sairauden perussyytä ei tunneta.”

Seuraava on sen sijaan on hyvin kiinnostava tieto, koska tämä viittaa sairauden syyhyn ja tätä tietoa voimme käyttää energiahoidoissa apuna kun hoidamme fibromyalgiasta kärsivää asiakasta:

”Melko usein kipu- ja uupumusoireet alkavat melko nopeasti. Monet potilaat voivat osoittaa hetken, jolloin vaivat alkoivat. Oireiden taustalla on usein laukaisevia tekijöitä, esimerkiksi vakava sairastuminen, työssä raskas vaihe tai vaikea psyykkinen rasittuminen.

Tästä pääsemmekin siihen, mikä meidän kokemuksemme mukaan tämän tyyppisissä kiputiloissa oireiden syy ja mitä kautta apuakin sitten löytyy, mutta siitä enemmän artikkelin loppupuolella.

Miten lääketiede hoitaa fibromyalgiaa

Terveyskirjaston mukaan parasta hoitoa on itsehoito:

“Fibromyalgian oireita voidaan huomattavasti vähentää liikunnalla, laihduttamalla ja parantamalla yöunta. Useissa tutkimuksissa on liikunnan todettu selvästi vähentävän fibromyalgian oireita. Sekä tavallisen kuntoliikunnan että lihasharjoittelun on havaittu vaikuttavan. Ylipainoisilla fibromyalgia-potilailla laihduttamisen on todettu huomattavasti lievittävän oireita.”

Lääkkeistä sanotaan seuraavaa:

“Lääkkeillä ei voida korvata yllämainittuja itse toteutettuja hoitotoimia, mutta niillä voidaan lievittää vaivoja. Jos itsehoito ei tehoa riittävästi, voidaan käyttää iltaisin masennuslääkkeisiin kuuluvaa amitriptyliiniä, jonka on todettu lievittävän fibromyalgian oireita. Tulehduskipulääkkeet (esimerkiksi ibuprofeeni, ketoprofeeni, diklofenaakki ja naprokseeni) eivät tehoa fibromyalgiaan.

Meidän kokemuksemme fibromyalgiasta

Katsotaan vielä kerran terveyskirjaston tietoa:

”Monet potilaat voivat osoittaa hetken, jolloin vaivat alkoivat. Oireiden taustalla on usein laukaisevia tekijöitä, esimerkiksi vakava sairastuminen, työssä raskas vaihe tai vaikea psyykkinen rasittuminen.

Mitä tämä kertoo meille, on se, että taustalla on aina jonkinlainen trauma/stressi jonka jälkeen hermosto jää ylikierrostilaan. Tämän takia fibromyalgiasta kärsivät myös nukkuvat huonosti: keho käy ylikierroksilla eikä pysty rentoutumaan jolloin keho ei myöskään nuku syvästi ja tämä lisää stressikierrettä. Hermosto on siis ”yliherkkä” liiallisen aktiivisuuden takia jolloin se myös herkistyy kivun tuntemiselle.

Mitä tämä kertoo meille, on se, että taustalla on aina jonkinlainen trauma/stressi jonka jälkeen hermosto jää ylikierrostilaan.

Pitkään jatkuessaan tällainen ylikierrostila alkaa myös muuttaa kehon PH-tasapainoa jolloin keho alkaa happamoitua ja keho alkaa ilmentää erityyppisiä tulehdusoireita. Kyseessä on siis traumaattisen tapahtuman tai voimakkaan stressin aikaansaama päälle jäänyt stressitila, joka pitkään jatkuessaan alkaa tulehduttaa ja ”polttaa” kehoa loppuun.

Kehossa on periaatteessa kaksi hermostollista ”vaihdetta”:

  1. Stressitila eli aktiivisuustila. Tämä on päällä silloin kun olemme aktiivisia eli yleensä päiväsaikaan. Lisämunuaiset tuottavat adrenaliinia ja olemme touhukkaita ja energisiä. Keho kuluu voimakkaasti koska olemme kulutusvaihteella ja teemme paljon asioita.
  2. Lepotila eli toipumistila. Tämän pitäisi aktivoitua silloin kun rentoudumme ja erityisesti yöllä kun nukkumme (toivottavasti) syvää unta. Keho käyttää resursseja rakentamaan uutta kudosta päivällä kulutetun tilalle jotta seuraavana päivänä on taas mitä kuluttaa. Kuona-aineita poistetaan ja keho paranee ja toipuu huomista päivää varten.

Näiden kahden tilan eli kulutustilan ja rakennustilan pitäisi vuorotella jotta henkilö pysyy terveenä ja keho toimintakykyisenä. Mitä fibromyalgiassa tapahtuu on että tuo stressitila jää päälle trauman/suuren stressin seurauksena, eli keho ei pystykään vaihtamaan yöllä enää toipumistilaan vaan keho jää kulutustilaan vuorokaudesta toiseen, pahimmillaan jopa vuosiksi. Kehoa ei ole suunniteltu tuollaiseen jatkuvaan kulutustilaan joten jossain vaiheessa se alkaa oireilla.

Mikä on siis ratkaisu? Miten tuosta jatkuvasta stressitilasta pääsee pois että keho pääsisi rauhoittumaan ja parantumaan?

Fibromyalgiasta parantuminen

Jotta fibromyalgiasta(tai mistä tahansa sairaudesta) voi parantua täytyy syy hoitaa. Fibromyalgiassa se on kehon jatkuva ylikierros/stresstitila joka täytyy saada laukaistua jotta keho siirtyy ”taistele tai pakene”-tilasta rentoustilaan ja vasta tuolloin hermosto rauhoittuu ja tulehdus alkaa vähetä kehosta.

Ongelma on se, että silloin kun keho menee voimakkaasti stressitilaan niin tuollaisen stressitilan laukaiseminen ei olekaan enää aina niin helppoa. Jos stresstila ei ole kovin voimakas, voi riittää että pitää pidemmän loman, käy ottamassa hierontoja, harrastaa rauhoittavia lajeja kuten meditaatiota ja hengitysharjoituksia eli pyrkii aktiivisesti vähentämään stressiä ja tekee kaikkea mikä rauhoittaa kehoa jotta kehon hälytystila ”naksahtaisi” pois päältä.

Mikäli fibromyalgian taustalla on suurempia traumoja, ei tuon tason rentoutuminen välttämättä riitä saamaan kehoa pois jatkuvasta stressitilasta. Silloin tarvitaan syvemmälle vaikuttavia hoitoja kuten energiahoidot tehokkaasti tehtynä. Joskus voi olla myös tarpeellista purkaa kehosta ennen fibromyalgian puhkeamista tapahtuneita stressejä, sillä esim. lapsuudessa tapahtunut voimakas trauma voi jäädä kehoon pysyväksi ”taustastressiksi” mikä kuormittaa kehoa niin paljon, että hermoston saaminen lepotilaan on lähes mahdotonta ellei noita suuria stressitekijöitä pureta hermostosta pois.

Hoitokokemus

Meille tuli asiakas jolla on todettu fibromyalgia. Kuten monet muutkin kroonisista kivuista kärsivät, myös tämä henkilö oli kokeillut ”kaikkea” ja hän sanoi että ”mikään ei ole auttanut kipuihin”. Asiakas kertoi että häneen koskee eri puolille kehoa, eikä kipu hellitä koskaan. Asiakasta huolestutti erityisesti se, että mikään hoitomuoto mitä hän oli kokeillut, ei tuntunut vaikuttavan häneen ollenkaan.

Tällainen tilanne on meille hyvin tuttu sillä energiahoitoon tullaan yleensä viimeisenä oljenkortena. Tämä ilmaisu että ”mikään ei auta” ei ole mitään mystistä, vaan tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että keho on vain erittäin kovassa ja jatkuvassa stressitilassa. Keho on tuolloin kuin jähmettynyt kivipatsas ja tuossa tilassa oleva keho ei ota hoitoja vastaan. Kehon täytyy olla edes jollain tasolla jonkin verran rento että useimmat hoidot pääsevät vaikuttamaan kehossa.

Hoidon alussa hoitaja tunsi että keho on todellakin kovassa stresstitilassa eikä ottanut kunnolla vastaan alussa edes energiahoitotekniikkaa. Tämä tarkoittaa sitä että silloin menemme seuraavalle asteelle ja siirrymme syvemmälle vaikuttaviin tekniikoihin. Koska tiedämme että fibromyalgian taustalla on usein jokin trauma mikä aiheuttaa sen että hermosto jää päälle, hoitaja alkoi hoitaa traumaa asiakkaan menneisyydestä.

Kun trauma oli purettu kehosta, oli asiakkaan olemus täysin muuttunut: kasvot punoittivat voimakkaasti mikä kertoo että stressitila oli saatu laukaistua ja keho oli siirtynyt toipumistilaan. Yksi merkki siitä että keho on toipumistilassa on ääreisverenkierron voimakas aktivoituminen kuten tällä asiakkaalla.

Hoitaja kehotti asiakasta nousemaan hoitopöydältä, kävelemään hetken ja kertomaan minne koskee. Asiakas käveli, taivutteli itseään ja lopulta sanoi ihmeissään ”Minuun ei koske!”

Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan asiakas oli kivuton ja hänellä oli hyvä olo.

Asiakkaalle tämä oli varmasti ihmeenomainen hoitotulos, mutta kyse on vain siitä että stressitila saatiin laukaistua kehosta ja sen seurauksena hermoston ylikierrostila rauhoittui ja kipu hävisi. Jotta hoitotulos on pysyvä, on hoidossa hyvä käydä useamman kerran jotta stressitila saadaan myös pidettyä poissa, varsinkin mikäli nykyinen elämäntilanne on hyvin stressaava.

Yhteenveto

Fibromyalgia ei siis ole meidän kokemuksemme mukaan mitään sen mystisempää kuin kehon päälle jäänyt jatkuva stressitila ja siihen liittyvä kipu on vain oire hermoston yliherkkyystilasta. Ratkaisu on kehon saaminen syvästi rentoon tilaan.

Kun keho vaihtaa kroonisesta ”taistele tai pakene” -tilasta toipumistilaan, hermosto rauhoittuu ja kivut helpottavat.